Γιατί ο ήλιος και η σελήνη ζουν στον ουρανό

Μία παραδοσιακή ιστορία από την Αφρική


Πριν πολλά χρόνια ο ήλιος και το νερό ήταν πολύ καλοί φίλοι και ζούσαν μαζί πάνω στη γη.
Ο ήλιος συνήθιζε να επισκέπτεται συχνά το νερό, αλλά το νερό ποτέ δεν ανταπέδιδε τις επισκέψεις.

Στο τέλος, ο ήλιος ρώτησε το νερό γιατί δεν τον επισκεπτόταν. Το νερό απάντησε ότι το σπίτι του ήλιου δεν ήταν αρκετά μεγάλο κι ότι αν ερχόταν το νερό μαζί με όλους τους φίλους του, θα αναγκαζόταν ο ήλιος να βγει από το σπίτι του.

Το νερό τότε είπε "Αν θέλεις να σε επισκεφθώ, θα πρέπει να χτίσεις ένα πολύ μεγάλο σπίτι. Αλλά σε προειδοποιώ ότι θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο, διότι οι φίλοι μου είναι πάρα πολλοί και χρειάζονται πολύ χώρο."

Ο ήλιος υποσχέθηκε να χτίσει ένα πολύ μεγάλο σπίτι, και αμέσως μετά επέστρεψε σπίτι του, στη γυναίκα του, τη σελήνη, που τον υποδέχτηκε με ένα πλατύ χαμόγελο.

Ο ήλιος είπε στη σελήνη τι είχε υποσχεθεί στο νερό, και την επόμενη μέρα άρχισαν να χτίζουν ένα τεράστιο σπίτι για να υποδεχτούν το νερό μαζί με όλους τους φίλους του.

Όταν ολοκληρώθηκε το σπίτι, ο ήλιος ζήτησε από το νερό να έρθει να τον επισκεφθεί.

Όταν έφτασε το νερό, ένας από τους ανθρώπους του φώναξε έξω τον ήλιο και τον ρώτησε αν ήταν αρκετά ασφαλές για το νερό να μπει, και ο ήλιος απάντησε:
"Ναι, πες στον φίλο μου να μπει μέσα".

Το νερό άρχισε να ρέει μέσα στο σπίτι ακολουθούμενο από τα ψάρια και όλα τα άλλα ζώα της θάλασσας.

Πολύ σύντομα το νερό έφτασε έως τα γόνατα μέσα στο σπίτι, και τότε ρώτησε τον ήλιο αν ήταν ακόμα ασφαλές, και ο ήλιος είπε ξανά "Ναι". Έτσι, μπήκαν ακόμα περισσότεροι μέσα.

Όταν το νερό έφτασε σε ύψος ενός ανθρώπου, ρώτησε τον ήλιο "Θέλεις να μπουν και άλλοι φίλοι μου;"

Χωρίς να ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί, ο ήλιος και η σελήνη απάντησαν μαζί "Ναι". Έρχονταν και έρχονταν οι φίλοι του νερού μέχρι που ο ήλιος και η σελήνη αναγκάστηκαν να ανέβουν στη στέγη του σπιτιού.

Το νερό για μία ακόμη φορά ρώτησε τον ήλιο αν ήταν ακόμη σωστό να συνεχίσουν να μπαίνουν. Ο ήλιος και η σελήνη απάντησαν "Ναι", κι έτσι, όλο και περισσότεροι φίλοι του νερού έμπαιναν μέσα.

Το νερό σύντομα ξεχείλισε από τη  στέγη του σπιτιού, και ο ήλιος με τη σελήνη αναγκάστηκαν να φύγουν από κει και να πάνε στον ουρανό.

...κι εκεί ζουν από τότε.

Το βρήκα εδώ:
http://worldoftales.com/African_folktales/African_Folktale_10.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου